Pigmentvlekken en couperose verwijdering

Pigmentvlekken/ ouderdomsvlekjes verwijderen

Pigment is de bruine kleurstof die onze huid aanmaakt bij blootstelling aan de zon. Pigment is bedoeld om de schadelijke straling van de zon te absorberen en onderliggend weefsel te beschermen.

Het belangrijkste pigment is melanine. De cellen die pigment maken, liggen diep in de huid. Hier wordt pigment verpakt in kleine korreltjes, die naar de opperhuid worden verplaatst. Pas als deze korreltjes in de opperhuid zitten, zijn ze zichtbaar.

Soms is de pigmentverdeling in de opperhuid minder mooi omdat de verdeling onregelmatig is. Voorbeelden hiervan zijn sproeten en ouderdomsvlekken. Deze vlekken ontstaan niet alleen op de huid als deze wordt blootgesteld aan de zon, maar soms ook spontaan. Dit gebeurt vooral bij mensen met een lichte huid.

De belangrijkste oorzaken van de vlekken zijn: blootstelling aan de zon, huidveroudering, ontsteking aan de huid, hormonale schommelingen en genetische aanleg. De meeste mensen krijgen de vlekken op de handen en in het gezicht, omdat deze lichaamsdelen veel bloot staan aan de zon. Deze pigmentophopingen zijn niet schadelijk, maar kunnen door de drager als lelijk worden ervaren. Soms is er sprake van schaamte.

 

Pigmentvlekken verwijderen met laser

Laser is een lichtgolf buiten het zichtbare spectrum, de golf kent maar één frequentie en is daardoor goed te richten op één specifieke plek.

Wij adviseren uw pigmentvlek te laten beoordelen op geschiktheid voor laserbehandeling door een arts. Daarna volgt een intakegesprek en een eventuele testbehandeling. Tijdens deze behandeling worden vlekken op minder opvallende plaatsen met de laser behandeld om te kijken of de behandeling succesvol zal zijn.

 

Tijdens de behandeling wordt het pigment in de huidcellen met laserlicht kapotgeschoten, terwijl de omliggende cellen grotendeels onbeschadigd blijven. Dit voelt alsof er speldenprikjes in de huid worden gegeven. Tijdens het laseren kan de huid licht zwellen en rood kleuren.

 De vlek zal in de dagen na de behandeling eerst donkerder en daarna lichter worden. Vaak moet de behandeling een aantal keren worden herhaald. Laser is in veel gevallen effectief, maar ook hier geldt, er is geen garantie op volledige verwijdering.

 

Couperose verwijderen

Couperose is een huidaandoening waarbij er in het gezicht rode tot paarse bloedvaatjes te zien zijn. Deze verwijde bloedvaatjes zitten meestal op de wangen en de neus. Ze verdwijnen niet vanzelf. De aandoening komt vaak voor en is onschuldig. Toch vinden veel mensen couperose vervelend vanwege het cosmetisch storende aspect. Behandeling met pico laser kan dan een oplossing zijn.

Laserbehandeling van couperose is met name geschikt voor mensen met een licht  huidtype. Mensen met een donkere huid hebben namelijk meer pigment, waardoorhet licht van de laser niet genoeg in de huid kan doordringen.

 

Voorbereiding voor zowel pigment als couperose behandelingen

De laserbehandeling werkt het best wanneer de huid niet gebruind is. Daarom gelden de volgende adviezen:
- Gebruik vanaf twee weken voor de behandeling en ook tijdens de behandelperiode een zonnebrandcrème (factor 50)
- Wees in deze periode voorzichtig met blootstelling aan de zon en ga ook niet onder de zonnebank.
- Gebruik voorafgaand aan de laserbehandeling geen zelfbruinende crèmes in het te behandelen gebied.

 

De behandeling

De pico laser is ontwikkeld om een golflengte van 1064 nm te produceren. Door deze golflengte wordt het laserlicht door het bloed in de vaatjes geabsorbeerd en is het zo mogelijk om de vaatjes dicht te branden. Na de behandeling is de huid vaak roder en dikker dan normaal, deze verschijnselen verdwijnen na één à twee dagen. Ook de vaatjes zelf kunnen na de behandeling roder of blauw verkleuren en dit kan tot een paar weken na de behandeling aanhouden. Het is niet aan te raden om 48 uur na de behandeling  gebruik te maken van de sauna, zonnebank en zeer warm te douchen. De temperatuurswisselingen kunnen de doorbloeding stimuleren waardoor het effect van de behandeling minder optimaal kan zijn.

Om uw ogen te beschermen tegen het laserlicht krijgt u een speciale bril op.

 

Wat voelt u ervan?

U voelt wel iets van de behandeling, maar een verdoving van de huid is niet nodig. De laserpulsen voelen ongeveer aan als een elastiekje dat tegen de huid aantikt. De ervaring van pijn is voor iedereen verschillend  dit wisselt ook per lichaamsdeel dat behandeld wordt.
 

Duur van de behandeling

De behandeling duurt 2 tot 7 minuten, afhankelijk van de grootte van het gebied dat moet worden behandeld. Meestal zijn 2 tot 3 behandelingen nodig voor normalecouperose op de wangen. Tussen twee behandelingen zit een herstelperiode van 4 tot 6 weken. De behandeling stopt als het gewenste resultaat is bereikt of als er geen  verdere verbetering meer haalbaar is volgens uw behandelaar.

 

Bijwerkingen

Mogelijke bijwerkingen direct na de laser-behandeling:

- Kleine korstjes, deze verdwijnen spon taan binnen een week
- Een grijze verkleuring van de adertjes, na het wegtrekken van de roodheid. Dit kan 1 tot 2 maanden duren.

 

Bijwerkingen die later kunnen optreden:

- Bruine verkleuring van de gelaserde huid. Dit komt vooral voor bij mensen met een donker huidtype. De huid kan ook verkleuren als de behandelde plek te snel na de behandeling in de zon komt (binnen 6 weken). Deze bruine verkleuring kan enkele maanden aanblijven.
- Witte verkleuring van de gelaserde huid. Dit is een zeldzame bijwerking en kan in enkele gevallen blijvend zijn
 

Na de behandeling

Na de behandeling is het belangrijk om u aan de volgende adviezen te houden:
- Ga in de week na de laserbehandeling niet naar de sauna. Door de warmte verwijden de bloedvaatjes en dit kan het behandeleffect verminderen.

De eerste zes weken na de behandeling ishet beter om:
- niet met de behandelde plek in dezon te komen;
- niet onder de zonnebank te gaan;
- een goede zonnebrandcrème te gebruiken (factor 50)

Is er iets niet duidelijk of wilt u ergens nog extra informatie over, neem dan gerust contact met ons op!